Menu

Insidertips til en fed sommer i København

25. juli 2024

Solen skinner ned på Københavns gader. Her myldrer det med mennesker. Lyden af cykler, der hurtigt snor sig igennem smalle stræder, blander sig med sommervarmen. På de mange gadecafeer går snakken lystigt, og butikkerne bugner med kunder. En flok unge med hvide huer og øl i hånden drejer om hjørnet og bevæger sig ned mod en af kanalerne. Pludselig mærker du en dråbe på din arm og er nu lykkelig over, at du denne gang huskede paraplyen.

Den danske sommer – hvad er det for en størrelse? Og hvad bruger mange unge deres tid på i de danske sommermåneder? Det vil bloggen her forsøge at give dig 8 gode insidertips til.

1. Spis lækker og anderledes streetfood

I løbet af sommeren slår mange udendørs madmarkeder dørene op. De er blevet meget populære spisesteder for unge, der vil prøve ny spændende streetfood eller bare hygge med vennerne over en øl. Madmarkederne Reffen og Broens Gadekøkken er særligt populære og har tusindvis af besøgende hver sommer. Her kan du finde barer og køkkener fra hele verden. Begge steder ligger lige ved vandet med god udsigt over København. Så hvis alle spisebordene er fyldt, kan du nemt tage din mad med ned til kajen og spise med en flot udsigt.

2. Hop i havnen

Så snart solen skinner, og temperaturen runder de 20 grader, hopper mange danskere i badetøjet. Og vidste du, at flere af kanalerne i København er badevenlige? Om sommeren vil du derfor kunne se havnebadene fyldt med mennesker. Mange unge tager ud til “Bryggen” – et havnebad ved Havnestads Havnepark på Islands Brygge. Her bliver der badet, grillet på engangsgriller, drukket øl og spillet kort. Du kan finde mange lignende steder i København, og hvert havnebad har sit særlige præg. 

3. Nyd de københavnske cafeer

I København har vi en meget stærk cafekultur. Ved at være hyggeligt indrettet og uformelle indbyder cafeer nemlig til hygge, som danskerne jo holder så meget af. Om sommeren er det, som om cafekulturen forstærkes. Cafeerne vrimler med liv fra morgen til aften. Om morgenen er det her, mange får en lækker brunch eller måske bare en bolle med ost – også kendt som en ’BMO’. Mange nyder også frokosten eller en kop kaffe på en café med vennerne, og om aftenen er cafeerne et godt valg til et hyggeligt og budgetvenligt aftensmåltid. Her sidder mange til langt ud på aftenen, mens de spiller kort og nyder en drink under cafeernes varmelamper.

Langs Nyhavn findes der mange hyggelige cafeer og restauranter. Hvis du kunne tænke dig at komme et mindre turistet sted hen, kan du prøve at tage til Christianshavn. Her vil du også finde en del cafeer, der ligger langs en smuk kanal fyldt med husbåde i alle størrelser.



4. Tag i sommerhus

Selvom danskerne er glade for at rejse, vælger mange at blive i Danmark. De tager i stedet i sommerhus ud på landet væk fra storbyen. Mange unge tager i sommerhus i større eller mindre grupper, enten i et familiesommerhus eller et, de lejer. Det bliver ofte en tur med fest, druklege, brætspil, madlavning, strandture og musik dagen lang. Festerne er nogle gange blevet så vilde, at mange sommerhusudlejere nu har særlige regler for ungdomsgrupper for at sikre sommerhusets stand.

5. Find en festival

Hver sommer afholdes der mange forskellige musikfestivaler landet over. Mest kendt er nok Roskilde Festival, som også er Nordens største musikfestival. Men der findes mange andre festivaler såsom Smukfest, Tinderbox og Grøn Koncert. På festivalerne opstår en unik atmosfære af fest og ungdomskultur. Festivalerne er et højdepunkt på sommeren, hvor unge fra hele landet mødes, danser og drikker lige fra morgenen til langt ud på de lyse sommernætter.
Der er også en festival, som finder sted midt i Københavns gader, nemlig Distortion. Musikfesten er mobil og foregår i nye områder af København hver dag. Festivalen har særligt fokus på den urbane og elektroniske musikgenre. Hvert år skydes sommeren i gang med denne kæmpe gadefest, hvor unge livligt indtager gaderne.

6. Se film under stjernerne

Udendørs biografer er også meget populærere i løbet af sommeren. Mange danskere tager til udendørsbiografen i Lynge i Nordsjælland. Her ser man film på et stort biograflærred fra sin bil og nyder sine egne medbragte snacks.
Cinemateket holder også udendørs biografer flere steder landet over.  Du kan finde dette års program her: Open Air film i hele landet.
Bare få minutter fra Borgergade på Gothersgade 55 vil du fra sommeren 2024 kunne finde en udendørs biograf på Cinematekets tagterrasse, deres “Himmelbio”. Her vises både internationale og danske klassikere. I dagtimerne på hverdagene er der gratis walk-in-biograf, hvor der bl.a. vises danske kortfilm. Hvis du er lidt af en filmnørd, kan du på tagterrassen også se en gratis udstilling, der handler om dansk film fra dens begyndelse helt frem til i dag.

Læs mere på Cinematekets hjemmeside, hvor du også kan se Himmelbiografens program.



7. Nyd en omgang koldskål - smagen af dansk sommer

Noget, som både unge og ældre holder af, er den traditionelle danske sommerdessert koldskål. Hvert år køber danskerne flere millioner liter af desserten, som du også kan lave selv - mange familier har deres helt egen opskrift på den. Normalt består den af kærnemælk og tykmælk, der røres sammen med æg, sukker, vanilje og lidt citron. Koldskålen serveres ofte med små kiks kaldet kammerjunkere, og den smager også skønt med jordbær i. Desserten er let, forfriskende og perfekt til de varme sommerdage. En dansk favorit.



8. Gem ikke regntøjet for langt væk

Alt det lyder jo meget godt. Det er bare en ting, som den danske sommer også er kendetegnet ved - nemlig det omskiftelige vejr. Regn er lige så meget en del af den danske sommer som alt det overstående. Når du hører meteorologerne tale om “klassisk dansk sommervejr”, mener de omskifteligt vejr med regn, byger, torden og indimellem sol og klar himmel. Sommeren i Danmark indebærer derfor også masser af hygge indendørs med kreative projekter, film og serier.
Så det bedste råd: væn dig hellere til regn og byger, og husk at udnytte de varme, solskinsrige dage, når de endelig er der.

Rigtig god sommer!