Menu

A1.1 Kinesisk - for begyndere

Start
torsdag 5. september
Pris
kr. 2.220
Nedsat pris
kr. 2.005
Lektioner
36
Start 05.09.2024
Periode 05.09.2024 til 23.01.2025
Lektioner 36
Hold nr.: 1568-24
Underviser cand.mag. Ask Ryding-Hernæs
 
Sted Gothersgade 14, 1. sal
Lokale 102
Tid tor 17.15 - 18.55
Pris kr. 2.220
Nedsat pris kr. 2.005
Tid tor 17.15 - 18.55

Vil du lære verdens største sprog, nemlig kinesisk?
Du lærer mandarin, som er det officielle kinesisk, som alle kinesere kan tale.
Vi har fokus på, at du lærer et anvendeligt hverdagssprog, og vi øver meget samtale i klassen.
Fx lærer du at


  • præsentere dig selv og din familie

  • tælle og spørge om alder

  • sige dato og klokken

  • fortælle kort om din dagligdag

  • stille enkle spørgsmål med hvem, hvad, hvor, hvor mange - og at svare på dem

  • føre korte samtaler med smalltalk


Du får også det første indblik i kinesisk kultur, når vi fx snakker om kinesiske navne og højtider, og hvordan man er høflig på kinesisk.

Du lærer det officielle kinesiske transskriptionssystem, pinyin, som er kinesisk skrevet med latinske bogstaver. Ved at bruge pinyin kan man hurtigt lære at tale kinesisk, selvom man ikke kan så mange kinesiske tegn. Du lærer ca. 25 tegn i løbet af kurset, bl.a. tallene og nogle spørgeord. Du lærer også lidt om de kinesiske tegns historie og opbygning.

Hvordan foregår timerne?
Undervisningen er en blanding af klasseundervisning og gruppe- og pararbejde. Vi bruger fx aktiviteter, hvor du kommer op og bevæger dig lidt, og forskellige hjemmesider som quizlet.com til at øve ordforråd og udtale. Vi fokuserer på, at du lærer at tale kinesisk, og vi bruger tid på at træne udtale. En gang imellem er der en lille skriftlig opgave med pinyin.

Få samlet overblik over kurset og materialerne
Du får adgang til Moodle, der er vores online læringsplatform. Her har du et samlet overblik over hele kurset. Du har også kontakt med de andre kursister, og I kan tale om, hvad der sker på holdet. På Moodle kan du:

  • se planen over hele kurset, de enkelte undervisningsgange og hjemmearbejde

  • se undervisningsmaterialer, også ekstra materialer

  • kommunikere med din underviser og dine medkursister

  • følge med og indhente det forsømte, hvis du er fraværende i løbet af kurset



Praktiske oplysninger
Lærebog: Kinesisk 1 - Kinesisk sprog for begyndere, ISBN 9788761686718. Du kan fx købe den på systime.dk. Det er ikke nødvendigt at købe øvebogen. Vi arbejder med kapitel 1-5.

Underviseren uddeler ekstra materiale på holdet, og det er inkluderet i prisen. Du får også adgang til online flashcards på quizlet.com, som hjælper dig med at øve ordforråd og udtale.

Kurset er for dig, der ikke kan noget kinesisk i forvejen eller måske kun lige kan sige 'nihao' og 'xiexie'.

Forberedelsestid: ca. 2 timer om ugen.
Der er 13-20 kursister på holdet.

Ask Ryding kinesisk på Studieskolen

Ask Ryding-Hernæs

Ask underviser både i dansk og kinesisk.
Ask fortæller: ”Jeg underviser både i dansk og kinesisk – mit modersmål er dansk, og jeg har studeret kinesisk på universitetet. At studere kinesisk har givet mig en stor forståelse af, hvordan det er at lære et fremmedsprog samt at lære en anderledes kultur at kende.”

Her kan du læse, hvad Ask anbefaler dig, der lærer dansk. Scroll længere ned for at se hans anbefalinger til dig, der lærer kinesisk.
”Et af mine favoritsteder i København er Glyptoteket. Jeg er interesseret i kunst og tager derind for at tegne de smukke skulpturer. Det er et besøg værd. Jeg kan også anbefale at se skulpturer udendørs. For eksempel i Kongens Have, Ørstedsparken og Hans Tavsens park.
Jeg bor på Nørrebro, som jeg holder meget af. Der er alle mulige forskellige butikker, restauranter og mange forskellige mennesker fra forskellige dele af verden. Tag for eksempel en tur til Assistens Kirkegård og besøg H. C. Andersens og Søren Kirkegaards grave i flotte omgivelser og gå op ad Blågårdsgade og få en kop kaffe, eller find interessante tøjbutikker på Elmegade.
 
Bøger jeg kan anbefale:
’Kongens Fald’ af Johannes V. Jensen - en klassisk historisk roman om 1500-tallets Danmark
Tegneserien ’Valhalla’ af Peter Madsen - meget flot tegneserie om de nordiske guder (kan læses af både børn og voksne!) ”

Ask siger dette om sine erfaringer med kinesisk:
"Jeg har læst Kinastudier på universitetet og har undervist studerende, børn og voksne i kinesisk. Det var de kinesiske skrifttegn, de kulturelle forskelle og den enorme dynamik i landet, der fascinerede mig. Jeg har sammenlagt boet i Kina i to år og rejst i landet - og den rejse stopper aldrig - landet er så stort, at der altid er et nyt sted at besøge.
Jeg elsker at formidle sproget og har en kærlighed til skrifttegnene og deres udvikling.
Jeg interesserer mig for Kinas politik, sprog og kultur. Når man lærer et sprog fra en kultur på den anden side af jorden, kommer man også til at se på sit eget sprog og kultur på en ny måde. Det synes jeg er noget af det mest spændende."

Ask anbefaler:

Steder
Den kinesiske mur: man kan tage til det mest populære sted Badaling, hvor muren er restaureret, men man kan også tage til Simatai, hvis man er klar til en vandretur. Denne del af muren er ikke restaurereret, og man kan gå en rute i smukke omgivelser og få rørt sig.
Tag til Xi’an og se Qinkejserens terrakottakrigere!
Oplev Beijings buldrende liv og oplev historien ved at se Mao Zedongs mausoleum.

Litteratur
Opråb af Lu Xun, den mest kendte forfatter i Kina fra starten af det 20. århundrede.
The Three Body Problem af Liu Cixin, selv Barack Obama har læst den. En moderne science-fiction roman om rumvæsner, videnskab og med referencer til Kinas nyere historie.
Daodejing også kendt som Tao te ching - en lille bog med store dybder.
Konfucius’ samlede samtaler er blevet udgivet i dansk oversættelse for nylig. Den gamle filosofs tanker er et af de vigtigste fundamenter i kinesisk kultur og samfund.

Film
Instruktøren Zhang Yimous To Live (Huozhe) følger en kinesisk familie igennem Kinas moderne historie.
Red sorghum (filmatisering af nobelprisvinderen Mo Yans roman).
Ip man (en ægte kong fu-basker).

Mad
Der er garanterede smagsoplevelser fra den lokale nudelbiks til de dyreste restauranter. Hver provins har sine specialiteter –  mit favoritkøkken er mad fra Sichuan provinsen - stærk og kraftfuld mad. Mad finder man altid i Kina, så det er bare om at smage sig frem!

Vis mereVis mindre

A1.1 Kinesisk - for begyndere

5. september - 23. januar

Venteliste