Menu

Den kinesiske kode er en hård nød at knække

KULTURMØDET: Lene Winther er vant til at skulle nuancere dommedagsprofetien ”Kineserne kommer!”

Lene Winther
Lene Winther er vært på radioprogrammet ”Kina Snak” på Radio24syv. Hun er vant til at sætte Kina til debat, vant til at skulle nuancere dommedagsprofetien ”Kineserne kommer!” og vant til at vide, at vi bliver nødt til at interessere os for det store rige i midten, hvis vi ikke vil hænge fast i en gammel verdensorden, der ikke længere gælder.


I 2007 stod journalisten Lene Winther ved siden af en sammenbrudt taxa i Shanghai. Hun var lige ankommet for at læse på Fudan-universitetet, hendes sidste semester på journalistuddannelsen. Det er stadig den oplevelse, hun nævner, når man beder hende svare på, hvad et kulturmøde mellem Danmark og Kina indebærer. 

”Taxaen gik i stykker, og jeg blev bare sat af på motorvejen. Jeg kunne ikke læse tegnene på skiltene, jeg kunne ikke forklare, hvor jeg skulle hen. Dér følte jeg mig ret lille. Det var som at lande på månen. Kinas koder er så ekstremt fremmede for en vesterlænding,” fortæller Lene Winther om sit andet møde med Kina. Første gang var i 2005, da hun besøgte sin søster, som var i praktik på ambassaden i Beijing. 

”Dengang i 2005 var jeg egentlig mest overrasket over, at Beijing på ingen måde var, som jeg forestillede mig en hovedstad i et kommunistisk land. Der var dyre biler, store reklamer og smarte kinesere.”

At formidle verden
Opholdet hos søsteren var selvfølgelig en øjenåbner, men ikke som sådan årsagen til, at Lene Winther et par år senere valgte at læse videre i Kina. Dette valg var meget pragmatisk funderet.

”Som ung journalist ville jeg gerne ud, og jeg havde sådan en drift mod at være med til at forklare verden. Så det var faktisk bare et fagligt drive, der førte mig til Shanghai. For der var sådan gang i Kina på verdensscenen på det tidspunkt,” siger Lene Winther. Tanken var, at hun skulle være ét semester i Shanghai og følge et masterprogram i kinesisk politik og diplomati, men hun endte med at blive der to år. På det tidspunkt havde den kinesiske kultur fået så godt fat i hende, at hun ikke har sluppet den siden, og Kina er endt med at være hendes absolutte arbejdsspeciale og -omdrejningspunkt.

”Jeg var med til at dække OL i Beijing i 2008 og det forfærdelige jordskælv i Sichuan i 2009. Siden blev jeg presseansvarlig på Verdensudstillingen i Shanghai 2010. Tingene bliver jo mere og mere komplekse, jo mere man fordyber sig, og jeg blev så optaget af kinesernes vilde historie, fik mødt nogle interessante kinesere, og efterhånden begyndte jeg at kunne tale lidt kinesisk, og så fik jeg bare mere og mere blod på tanden.”

Kinesisk tålmodighed
Det med sproget er en vigtig faktor i forhold til at få et kulturmøde til at lykkes i Kina. Sproget, talt og skrevet, er og bliver en udfordring. Lene Winther understreger igen og igen, at kinesisk og Kina i det hele taget ikke er for utålmodige sjæle. 

”Det er en kultur, der er nogenlunde så langt fra os, som man kan komme. Man kan næsten intet genkende. Det kræver en god portion tålmodighed at komme ind under huden på kineserne, sproget er heller ikke noget, man lige lærer sig - og så er der skrifttegnene, som bestemt også kræver energi. Bare at komme til at kunne læse gadeskilte og orientere sig lidt på skrift er krævende. Dét gør det også besværligt at rejse i landet. Og for en journalist er der jo også det forhold, at det er svært at arbejde i et land med et autoritært styre som det kinesiske. Det er et politisk system med censur, så intet er ligetil i Kina. Men det bliver ikke mindre spændende af den grund.”

Det er altså noget lettere at blive USA-ekspert end klog på Kina. Ikke desto mindre formår Lene Winther at fylde sit radioprogram ”Kina Snak” uge efter uge med danske Kina-eksperter. Har de mennesker, der interesserer sig for Kina, og som du møder i forbindelse med dine programmer, nogle gennemgående træk?

”Ja, de er faktisk alle meget tålmodige mennesker,” griner Lene Winther og fortsætter, ”og fælles for dem er, at de på et eller andet tidspunkt er blevet fascineret af Kina, måske via et personligt møde, måske via noget fagligt. Men det er så svært at komme ind i den kinesiske kultur, at når man endelig har knækket koden, så er det blevet en livsstil at interessere sig for det land. Det er en livslang fascination. Endelig er det også kendetegnende for mine programgæster, at de har et stort internationalt udsyn. De er klar over, at Kina er en sindssygt vigtig spiller på verdensscenen, og de vil gerne være med til at sætte Kina på dagsordenen.”

Lene Winther er også selv meget bevidst om, at hun har en aktie i udbredelsen af Kina. Når man spørger hende, hvad hun synes er vigtigst ved landet, tøver hun ikke med at svare:

”Det er så ufatteligt stort og fuld af vinkler, og det er en nation, der kommer mere og mere ind i vores hverdag. På kulturområdet fylder Kina ikke så meget, hvilket jeg tror skyldes sproget, men følger man pengene, så er det uomgængeligt. Kina driver en tredjedel af verdens vækst, så hvis det går dårligt der, så kommer vi til at kunne mærke det.” 

Det vigtige kulturmøde
Når man stiller Lene Winther spørgsmålet om, hvad der kan stå i vejen for et godt kulturmøde mellem Kina og Vesten, og dermed Danmark, kommer svaret mere tøvende.

”Måske vores manglende vilje til virkelig at finde ud af, hvem kineserne er. De taler godt engelsk og har sat sig ind i vores kulturkreds, mens vi, i Vesten, ikke er så gode til at trænge om bag den kinesiske kultur. Vi skal måske også prøve at blive bedre til at adskille kinesisk politik fra det kinesiske folk,” slutter Lene Winther.


Lene Winthers litterære anbefalinger
Lene Winther synes, at en af de bedste måder at lære et folk at kende på er at gå til litteraturen. Selv læser hun al den kinesiske litteratur, hun kan komme i nærheden af, og hun har også hyppigt gæster i Kina Snak, der diskuterer kinesisk kunst og kultur. Hun anbefaler:

Yu Hua: At Leve og Den Syvende Dag
Yan Lianke: Folkets Tjener
Mo Yan: Hvidløgsballaderne

Om Lene Winther
Lene Winther er uddannet journalist og har en bachelorgrad i litteraturvidenskab
Hun er vært på Kina Snak på Radio24syv og dækker Asien for Berlingske


af Christa Leve Poulsen

Lene Winther taler og lægger op til debat om kulturmødet på Studieskolens Søndagssalon den 28. oktober 2018 - klik her for at tilmelde dig.