Menu

A1.1 Sommergrønlandsk - bliv din egen rejseparlør - uge 26

Start
mandag 23. juni
Pris
kr. 1.990
Nedsat pris
kr. 1.870
Lektioner
20
Start 23.06.2025
Periode 23.06.2025 til 27.06.2025
Lektioner 20
Hold nr.: 5510-25
Underviser mag.art. Jørn Berglund Nielsen
 
Sted Borgergade 12, 1. Sal
Lokale 117
Tid man 09.30 - 13.00
tir 09.30 - 13.00
ons 09.30 - 13.00
tor 09.30 - 13.00
fre 09.30 - 13.00
Pris kr. 1.990
Nedsat pris kr. 1.870
Tid man 09.30 - 13.00
tir 09.30 - 13.00
ons 09.30 - 13.00
tor 09.30 - 13.00
fre 09.30 - 13.00

Brug 5 dage på at lære grønlandsk til din næste rejse
Skal du snart en tur til Grønland? Vil du gerne kunne tale med de mennesker, du møder på rejsen? På dette intensive kursus har vi fokus på, at du får et godt og funktionelt ordforråd, så du kan bruge grønlandsk aktivt. Tænk på det som en slags 'indre parlør' i grønlandsk, hvor du får øvelse i og forståelse for mange af de ord og udtryk, du skal bruge på rejsen.

I løbet af kurset lærer du fx at


  • udtale grønlandsk og de få lyde, der ikke findes på dansk

  • præsentere dig selv og at spørge til andre

  • spørge om vej og fortælle, hvor du bor

  • fortælle, hvad du har brug for - fx at købe ind, spise eller sove osv.

  • tælle, sige ugedagene og nogle få tidsbetegnelser på grønlandsk

  • fortælle, hvad du ikke kan eller gerne vil



Du opbygger en forståelse af den grundlæggende grønlandske grammatik med 'ordsætninger' bygget af: stamord, tilhæng, forholdsord, udsagnsmåder og personendelser med og uden genstandsled
Vi synger sange og læser enkle tekststykker på grønlandsk, så du får et basisordforråd og ser, hvordan sproget er skruet sammen. På den måde kommer du gradvist selv til at kunne formulere dig grønlandsk. Du skal være forberedt på at kunne investere dig selv og meget af din tid den uge, dette kursus varer. Til gengæld får du meget igen: når kurset er slut, har du en meget bedre forståelse for grønlandsk, og du har en 'indre parlør', du kan bruge på din næste grønlandsrejse.

Den grønlandske sprog - et inuitsprog
Grønlandsk er på en og samme tid både et ældgammelt og moderne sprog. Grønlandsk har sin helt egen grammatik, og den er meget vigtig, når du vil kommunikere rigtigt på grønlandsk. Måske tænker du, at grammatik er svært, men vi lover dig, at vi gør det sjovt og lærerigt. Vores mål er, at du bliver gode venner med grammatikken!

Grønlandsk er et inuitsprog. Inuitsprogene beskrives med de lidt fremmede, sproglige begreber så som ergative, agglutinative og polysyntetiske sprog, fordi de ikke ligner de europæiske analytiske sprog, som du allerede kender. På grønlandsk bøjer vi fx ikke verber i tid, men i måder. Det kan fx være fremsættemåde, spørgemåde, bydemåde, ledsagemåde samt nogle basale tilhæng, der kobles på stamord og fx kan beskrive gentagne handlinger, fremtids- eller nægtelsesmåder.

Få samlet overblik over kurset og materialerne
Du får også adgang til Moodle, der er vores online læringsplatform. Her har du et samlet overblik over hele kurset. Du har også kontakt med de andre kursister, og I kan tale om, hvad der sker på holdet. På Moodle kan du:

  • se planen over hele kurset, de enkelte undervisningsgange og hjemmearbejde

  • se undervisningsmaterialer, også ekstra materialer som fx videoer

  • kommunikere med din underviser og dine medkursister

  • følge med og indhente det forsømte, hvis du er fraværende i løbet af kurset



Praktiske oplysninger

Din underviser udleverer det materiale, I skal bruge. Men hvis du har grammatik- og ordbøger liggende, så tag dem endelig med! Så ser vi på, hvordan du eller vi evt. kan bruge dem.
Der er 8-14 deltagere på holdet.

Jørn Berglund Nielsen

Jørn Berglund Nielsen er mag.art. i eskimologi fra KU. Han er født i Maniitsoq og kom til Danmark med sin familie som barn. Han har tilegnet sig grønlandsk som fremmedsprog og anvendt inuitsproget i sit arbejdsliv og på ekspeditioner i Arktis. Jørn har desuden undervisningserfaring i grønlandsk som fremmedsprog.  

Jørn har været gæsteforsker og censor på Ilisimatusarfik – Grønlands Universitet. Han har også arbejdet på Handelsskolen i Nuuk, Grønlands Statistik, Kalaallit Nunaata Radioa (KNR), Qorsussuaq Skole og Nuuk Kunstmuseum. For tiden bruger han tid på at være familiefar og tilbyder desuden via sin hjemmeside joernberglund.dk foredrag om Grønland og sit liv der.

Vis mereVis mindre

A1.1 Sommergrønlandsk - bliv din egen rejseparlør - uge 26

23. juni - 27. juni

Tilmeld