Hvorfor kan man ikke bare sige 30 minutter over 2 for kl. 2.30? For ikke at tale om, at kl. 2.35 bliver til 5 minutter over halv tre! Hvad er ”formiddag”? Og hvorfor bliver man straks irettesat, hvis man kommer til at sige ”Klokken 10 om morgenen” i stedet for ”Klokken 10 om formiddagen”?
Her kommer en oversigt, der kan hjælpe dig helskindet igennem klokken på dansk, så du uden stress og angst kan svare på spørgsmålet ”Ved du, hvad klokken er?”
Formiddag, middag, eftermiddag, aften, nat og morgen
Det er vigtigt at forstå, at vi på dansk talesprog primært bruger 24-timers-uret. Vi bruger ikke som på engelsk PM og AM for at identificere, hvilket tidspunkt på døgnet vi henviser til.Vi har derimod en række udtryk som ”om formiddagen”, ”om eftermiddagen”, ”om aftenen”, ”om natten”, ”om morgenen” og ”middag”. Dvs. at kl. 2 (AM) bliver til ”klokken 2 om natten”, og kl. 14 bliver til ”klokken 2 om eftermiddagen”. Det virker ikke så forskelligt fra engelsk, hvor man kan sige ”6 in the morning” og ”6 at night”.
Det komplicerer selvfølgelig tingene lidt, at vi har hele seks udtryk fx ”om formiddagen” og ”om eftermiddagen”, som ikke findes på engelsk.
Det bliver ikke bedre af, at udtrykkene er lidt vage, og der kan være diskussion om, hvornår vi begynder at sige ”om morgenen”, og hvornår vi siger ”om formiddagen”. Det kan oven i købet føre til en ret ophedet debat. For nogle er kl. 5 ”om morgenen”, og for andre starter morgenen først kl. 6. For nogle er kl. 9.30 stadigvæk ”om morgenen”, mens andre insisterer på, at det altså er ”om formiddagen”.
Det kan være et farligt emne at komme ind på, hvis man vil beholde den gode stemning. Til gengæld er der en fordel i, at ”om natten” rent faktisk refererer til det tidspunkt på døgnet, hvor de fleste sover, og ”om morgenen” refererer til det tidspunkt, man som regel begynder at stå op. Det er altså ikke som på engelsk, hvor man kan sige ”3 in the morning” om kl. 3 (AM). For "3AM" er jo midt om natten, og du burde sove. Det samme gælder for ”6 at night” om kl. 6 (PM), som vi jo alle ved er ”om aftenen” og ikke nat.
For at undgå forvirring får du her nogle retningslinjer, de fleste nok kan være enige i.
Om morgenen
Om morgenen er cirka fra kl. 5.00 til kl. 9.30 (især hvis man har børn, der står tidligt op).
Om formiddagen
Du må absolut ikke sige ”godmorgen” efter kl. 9.30. Du vil straks blive hånet af dine danske venner og kollegaer, som står på spring for at pointere, at det bestemt ikke er morgen længere. Du vil muligvis blive anset som lidt doven, fordi du åbenbart har sovet længe og synes, det stadigvæk er morgen. Hvad du så skal sige, er dog lidt uklart, da "god formiddag" primært bruges som en irettesættende respons til et sent godmorgen. Det klassiske eksempel er, at du glad siger ”God morgen” efter kl. 9.30, som så besvares med ”Det er altså ikke morgen længere. Det hedder god formiddag!”. Eller måske får du bare et bestemt og irettesættende ”God formiddag!”. Så et godt råd er, at du stopper med at sige godmorgen efter kl. 9.30 og simpelthen bare siger ”hej”. Det virker altid, og ingen vil tro, du er doven eller en syvsover.
Middag
Middag er kl. 12.00. Tidspunktet kaldes også frokost eller frokosttid. Hvis du siger ”godmorgen” efter kl. 12.00, bliver du anset som decideret vanvittig. "God eftermiddag" er en mulighed, især hvis du gerne vil lyde lidt ældre og mere sofistikeret. Hvis du bare gerne vil lyde normal, anbefaler vi igen ”hej”.Om eftermiddagen
Om aftenen
Om natten
Der er lidt diskussion om, hvornår nat bliver til morgen. Befolkningen er nok delt lidt i forhold til, om man har små børn eller ej. Har du ikke børn, vil du nok ikke betegne kl. 5.00 som morgen, men vente med at stå op til efter kl. 6.00. Du kan godt sige godnat nu, men det betyder, at du går i seng.
Derudover skal du helt holde dig fra ”tak for i nat”. Du skal bare sige ”Tak for sidst”, når du har haft en hyggelig aften eller nat sammen med nogen.
Så hvad er klokken?
Nu kommer vi til det besværlige svar, der er både svært og kompliceret, men du kan godt! Du har allerede lært tallene, så du kan også lære klokken.Halv otte om morgenen
Vi skriver det sådan her: 7.30. Vi siger ikke ”halv over 7” som på engelsk (”half past 7”). Vi siger ”halv 8”, som betyder halvvejs mellem 7 og 8.På samme både bliver kl. 8.30 til ”halv 9” - og kl. 9.30 bliver ”halv ti” osv.
Hvis det er tydeligt fra sammenhængen, hvilket tidspunkt på døgnet du refererer til, behøver du ikke sige ”om morgenen” – men nogle gange er det praktisk at tilføje det, så der ikke opstår forvirring om, hvorvidt du har inviteret nogen til morgenkaffe eller aftenkaffe.
Den er fem minutter over halv ti om formiddagen
Nu bliver det ekstra kompliceret, og du får måske en smule ondt i hovedet. Så er du advaret.Vi siger ”over”, til vi kommer til 20 minutter over. Dvs. kl. 8.05 er ”fem minutter over otte”. Og kl. 8.20 er ”tyve minutter over otte”. Du kan også forkorte og sige "tyve over otte".
Derefter begynder vi at sige ”i”, så kl. 8.21 er ”ni minutter i halv ni” og kl. 8.25 er ”fem minutter i halv ni”.
Når klokken så er 8.30, kan du ånde lettet op og sige ”halv ni”, som du allerede har lært.
Så bliver det desværre kompliceret igen, for kl. 8.31 er ”et minut over halv ni”. Derfra fortsætter det, til vi kommer til kl. 8.40, som er ”tyve minutter i 9”.
Den er kvart over 8
Hvis klokken er noget med et kvarter, siger man mest "kvart", altså "kvart over 8" eller "kvart i 9".Hvad med på skrift?
Vi slutter med en lille detalje. På dansk bruger vi punktum (og ikke kolon) mellem time og minutter, sådan som du har set det på siden her.Ved du hvad, nu er alt det besværlige faktisk overstået, og du er kommet hele vejen igennem klokken på dansk. Nu skal du bare tro på dig selv, næste gang nogen spørger dig ”Hvad er klokken?”.