Menu

7 ting du skal vide om det tyske køkken

En af fordelene ved det tyske køkken – sammenlignet med de sydeuropæiske – er, at de autentiske, gastronomiske oplevelser i Tyskland ikke er ret langt væk.  
Det skal du selvfølgelig benytte dig af, uanset om du tager på en forlænget weekend, er på forretningsrejse eller på ferie.
Derfor denne korte guide med de vigtigste eksempler på gode, tyske smagsoplevelser.
Det gode ved tysk mad er, at den hverken er dyr eller svær at finde. Du skal bare vide, hvad du leder efter. Det hjælper vi dig med her.

Tysk på Studieskolen

1. Tyske pølser

En tysk pølse er noget helt andet end en dansk, rød pølse. Tyske pølser er fyldt med kød og særlige krydderier, så de smager af noget!
Tag fx en Thüringer Bratwurst, der er fyldt med peber, sennep, muskatnød og paprika. Eller en Bockwurst, der ofte har en lidt røget smag. Der er også klassikeren over dem alle, nemlig en Currywurst. Currywursten er så berømt, at den har fået sit eget museum i Berlin, og der er skrevet en hel roman om den. Romanen er tilmeld oversat til dansk: "Opfindelsen af currywursten."

Tysk på Studieskolen

2. Sauerkraut

Den tyske surkål har et dårligt ry, men det er helt ufortjent. Tænk på, hvor moderne det er blevet de senere år at fermentere kål og andre grøntsager!  Altså at gære dem i deres egne mælkesyrebakterier.
Tyskerne har bare været first movers og indførte fermenteringen i Europa.
Sauerkraut spises ikke alene. Den bruges som en del af en ret. Spiser du fx Sauerkraut til en lækker, fed Schweinshaxe (svineskank), så giver kålen både noget syre og noget knas. Det gør den kulinariske oplevelse meget mere kompleks.
Du kan også selv købe en dåse surkål og smage den til med de krydderier, du bedst kan lide. Og så er Sauerkraut ikke bare velsmagende – den er både sund og god for fordøjelsen.

Tysk på Studieskolen

3. Charcuteri

I gamle dage havde alle danske byer en slagter, der selv lavede sine charcuterivarer, som er finere pålæg. Det har de tyske byer stadig. Og de tyske slagtere sætter en ære i at producere pølser, skinker og andet pålæg af højeste kvalitet.
Hvis du aldrig har smagt westphalsk landskinke eller schwarzwälderskinke, så skal du prøve det. Den westphalske er kraftigt røget, den fra Schwarzwald er mindre røget, men fint krydret.
Leberwurst er en anden specialitet, den fine leverpølse, der minder om vores leverpostej, men den er finere hakket og krydret.

Tysk på Studieskolen

4. Das Brot

Tyskerne kan om nogen bage brød. Der findes endda et tysk ”brødinstitut”, Das Brotinstitut, der holder øje med kvaliteten i tysk brød, laver konkurrencer og uddanner brødbagere.
Så når du besøger Tyskland, skal du unde dig selv at købe dit brød hos en rigtig bager. Eventuelt efter du har handlet Charcuteri.
De tyske bagere er særligt kendte for deres blandingsbrød, hvor de blander hvede- og rugmel, hvilket giver et sundere brød.
Du kan vælge mellem surdejsbrød og brød lavet med gær. Og begge dele med og uden kerner.

Tysk på Studieskolen

5. Die Kuchen

Tyske kager er også noget helt særligt. I hver en tysk, lille by finder du et konditori med brød og kager. Ikke mindst lagkager. Særligt berømt er Schwarzwälder Kirschtorte, en chokoladelagkage med kirsebær og flødeskum, der er kendt i det meste af verden.
Käsetorte eller Käsekuchen (ostekage) er et andet bud på en berømt tysk kage. De fleste familier har deres egen opskrift. Nogle sværger til den type, der ligner en cheesecake, andre sværger til en version, der skal bages i ovnen.
Til jul spiser tyskerne Weihnachtsstollen eller Christstollen. Det er en slags frugtbrød med mange nødder, krydderier og kandiseret frugt. En lidt tung, men sød og velsmagende kage.

Tysk på Studieskolen

6. Asparges og andre grøntsager

Friske hvide asparges finder du overalt i Tyskland om foråret. Hvis du kører rundt på landet, ser du skilte med Spargel over det hele, og du kan købe dem hos landmanden, hvor de lige er plukket. Tilbered dem og spis dem med hollandaisesovs, så har du en himmelsk mundfuld.
De friske asparges er et godt eksempel på et princip i det tyske køkken: De bruger sæsonens råvarer.

Tysk på Studieskolen

7. Øl

I over 500 år er tysk øl blevet brygget efter nogle særlige regler. I 1516 indførte man en ”renhedslov”, på tysk Reinheitsgebot, der er verdens ældste lov om madvarer! Den sikrer, at øllet er rent, at det kun bliver brygget med nogle få ingredienser og ikke en masse tilsætningsstoffer eller konserveringsmidler.
Du kan altså roligt sætte dig i en tysk Kneipe og bestille fx en Weissbier (en hvedeøl) eller en Pils (en pilsner). Og hvis du virkelig vil more dig, så skal du tage til das Oktoberfest i Bayern! Der bliver der drukket øl af alle slags i muntert lag.

Får du vores tyske nyhedsbrev?


Denne side har vi lavet til modtagere af vores tyske nyhedsbrev, hvor du får tips og viden om tysk og Tyskland. Du får også nyheder om sprog, kultur, kurser og arrangementer. Hvis du ikke allerede får det, så kan du tilmelde dig her.

Tilmeld dig her

Tyskkurser


Vil du se vores tyskkurser? Så klik og kig på hele kursuslisten.

Klik her