Menu

Teknologi ved fjernundervisning

Zoom: En kommunikationsplatform med video og lyd
Som erstatning for det fysiske møde bruger vi programmet Zoom. Det er et professionelt videokonferencesystem, der især er godt til at håndtere mange mennesker på én gang og dermed er velegnet til fjernundervisning. Det er derfor, vi har valgt Zoom, som vi gennem de seneste par år har fået god erfaring med.
Studieskolen følger de anbefalinger, der er i forhold til brug af videokonferencesystemer og dermed i forhold til brug af Zoom. Vi har samtidig tilpasset Zoom, så det overholder vores egne krav om sikkerhed og privatliv, ligesom vi følger med i udviklingen hos Zoom og følger deres retningslinjer for sikker fjernundervisning.
Det er derfor sikkert at bruge Zoom som en del af undervisningen på Studieskolen.

Vi følger for eksempel disse forholdsregler:

  • Vores undervisning er beskyttet af adgangskoder. Det er derfor kun kursisterne på det enkelte hold, der kan få adgang til at deltage.
  • Forbindelsen til Zooms servere er krypteret. Det forhindrer uvedkommende i at kunne tiltvinge sig adgang.
  • Vi videregiver ingen oplysninger om kursisterne til Zoom, og vi kræver heller ikke, at kursisterne selv gør det. Der er derfor ikke problemer i forhold til databeskyttelse.
  • Alle undervisere er uddannet i Zooms sikkerhedsindstillinger og kan vejlede kursisterne heri.

Anbefalinger – pas på privatliv og personlige data
Studieskolen har fokus på it-sikkerhed, og vi vil gerne opfordre til, at vi alle passer på privatliv og personlige data. Du kan selv gøre noget for at passe på dine data, når du deltager i fjernundervisning. Derfor får du her nogle gode råd:

  • Del ikke personfølsomme, fortrolige eller følsomme oplysninger om dig selv med andre.
  • Tjek, hvad du har i baggrunden. Når dit webcam er tændt, så har du måske billeder af børn eller andre mennesker i baggrunden, som du ikke ønsker, andre skal se. Det kan også være, du har særlige genstande stående, som ikke skal med på webcam.
  • Sørg altid for, at din computer, tablet eller smartphone er opdateret med seneste operativsystem. Lige så vigtigt er det at holde programmer opdateret. Når der er en opdatering til Zoom, bliver du gjort opmærksom på det i programmet, men du skal selv huske at sætte opdateringen i gang.

Vejledning

 

Hyppigt stillede spørgsmål og svar

  • Når vi anvender Zoom til holdundervisning på Studieskolen, så gemmer vi ingen personlige data om vores kursister. Der er derfor heller ikke nogen, der har adgang til dem.
  • Deltagerne har selvfølgelig adgang til lyd og video, mens undervisningen foregår. Derimod tillader vi ikke, at undervisningen bliver optaget uden dit samtykke.
  • På Studieskolen bruger vi passwords på al vores Zoom-undervisning. Samtidig er det læreren, der godkender og lukker deltagerne ind i undervisningen. Det er derfor ikke muligt at deltage, hvis ikke man er kursist. Alle deltagerne kan i øvrigt se alle andre, der er til stede i undervisningen, ganske som ved undervisning i et lokale.
    ”Zoom-bombing” er en betegnelse for, at hackere gætter på møde-id'er og prøver at ”bryde ind” på zoom-møder. Det er ganske enkelt ikke muligt, når der også er password på, og det samtidig er læreren, der lukker kursisterne ind til undervisningen.
  • Ja. Trafikken fra din Zoom-klient er altid krypteret (med TLS 1.2 eller AES-256).

    Når du så alligevel kan møde artikler, hvor nogle skribenter får det til at lyde, som om der nærmest ikke er kryptering, når man bruger Zoom, er der altså ikke belæg for det. Der er derimod tale om, at sikkerhedsspecialister anbefaler en endnu stærkere kryptering, hvis Zoom skal anvendes til møder med fortroligt eller personfølsomt indhold.

    På Studieskolen behandler vi slet ikke personfølsomme oplysninger.
  • Nej. Tidligere har det dog været sådan, at der var en udveksling mellem Zoom og Facebook. Men kun hvis man brugte sit Facebook-login til at logge på Zoom.

    Studieskolens kursister skal slet ikke logge på Zoom, så der kan ikke deles noget.