Menu

Dos and don’ts – din guide til at cykle i København

19. januar 2023

Hvis du vil være som en ægte københavner, så kommer du ikke uden om cykelkulturen her. Læs vores guide til at cykle i København og få endnu mere ud af denne vidunderlige by!

Fortvivl ikke, hvis du ikke kan cykle

Børn i København lærer ofte at cykle i en ganske ung alder – nogle kan køre på cykel uden støttehjul allerede som toårige! Men hvis du aldrig har lært det, kan det virke overvældende. Frygt ej, du kan finde mange gode guides online. Cyklistforbundet tilbyder nogle gange undervisning for voksne, og de har også lavet en bog, der giver dig en trin-for-trin guide til at lære at cykle som voksen. Find den her.

Prøv at cykle uden for myldretiden for at vænne dig til trafikken

Selv hvis du kan cykle, kan det stadig være lidt forvirrende og måske endda skræmmende i starten. Det er en god idé at tage dine første cykelture uden for myldretiden. Med andre ord, så undgå tidsrummet omkring kl. 7-9 og 15.30-17.30 på hverdage. På den måde kan du vænne dig til at cykle i storbyen uden at blive overvældet af biler og andre cykler.

Gør brug af de skønne cykelstier

Næsten alle veje, kryds og rundkørsler i København har cykelstier – brug dem! Hvis der ikke er en cykelsti, så kør på vejen. Hold dig så langt mod højre, som du kan, samtidig med at du stadig er synlig for bilerne. Og følg altid trafikkens retning.



Pas på større køretøjer, især lastvogne og busser

Bilister i København er normalt meget forsigtige omkring cykler. Men det er stadig vigtigt, at du er ekstra opmærksom, især når der er køretøjer, der drejer mod højre. Biler, busser og lastvogne har alle blinde vinkler. Tjek altid en ekstra gang, inden du kører lige ud foran et køretøj i et kryds.

Hold godt øje med særlige trafiklys og skilte

Nogle steder er der særlige trafiklys kun for cykler. Og nogle gange – men ikke altid – skifter de på andre tidspunkter end trafiklysene for biler, så vær opmærksom på dem. Vær også opmærksom på skilte, der kan hjælpe dig på cykelstien og ude på vejen – måske ved at vise dig, hvor du skal vente, hvis du vil svinge til højre.

Følg med strømmen – eller hold dig til højre

Cykeltrafikken i København kan være intens, især i myldretiden. Hold tempoet, og hvis du er en langsom cyklist, så hold dig til højre, så folk nemt kan overhale dig.

Stop ikke bare – tjek bag dig og giv signal

Hvis du gerne vil stoppe eller dreje, så kig lige bag dig først for at være sikker på, at der ikke er nogen lige bag dig, der ikke har tid til at bremse. Så kan du give signal til at stoppe ved at løfte din arm i vejret, eller signal til at dreje ved at række din arm ud i den retning, du vil dreje.

Denne tegning er
ikke en guide - men hvis du cykler i København, kan du måske nikke genkendende til flere af situationerne?


Hold udkig efter busser og turister!

Cyklen er konge i København. Men bussen er dronning. Hvis en bus stopper, så dørene åbner til cykelstien, så skal du stoppe, så folk kan komme af og på bussen. Mange københavnere glemmer dette, så hvis du kan mestre det, er du en superstjerne! Du skal også vide, at turister ofte ender med at gå på cykelstien ved en fejl, noget en sand københavner som dig selvfølgelig aldrig kunne finde på.

Lad være med at cykle, når du er fuld

Ligesom du heller ikke ville køre bil, når du er fuld, så er det heller ikke en god idé at cykle. Mange ulykker sker på den måde.

Vær ekstra forsigtig, når du cykler fredag og lørdag aften

Som vi lige sagde, så sker der mange ulykker, fordi folk kører på cykel fulde. Selv hvis du ikke er en af dem, så pas ekstra på, når der er fest i byen. Du kommer til at være omringet af fulde danskere på cykel.

Udnyt de mange særlige cykelruter væk fra trafikken

I København og hele Danmark har vi mange særlige cykelruter, der slet ikke kommer tæt på den øvrige trafik. Et eksempel her i København (og Frederiksberg) er Den Grønne Sti, men der er mange flere, og de er bare skønne. Københavns Kommune har mange guides til gode cykelruter – du kan finde dem her.



Sæt ikke dit lys under en skæppe

Cykellygter er vigtige, især i de mørke vintermåneder. Du skal have en lygte både foran og bag på cyklen, når det er mørkt. I mørket kan du være umulig at se for en bil, hvis du ikke har lygter på. Så hold dig ikke tilbage – lad dit lys brænde!

Kør ikke på fortovet eller mod trafikken

Du ser nok folk gøre dette fra tid til anden, men det er ulovligt og kan være farligt – og dyrt, hvis politiet ser dig.

Ring bare!

I nogle kulturer anses det for uhøfligt at bruge cykelklokken. Sådan er det ikke her. Det er helt i orden, hvis du gerne vil lade dem foran dig vide, at du prøver at komme forbi.

Tag hjelm på

Det er ikke et lovkrav, men det er en god ide. København er en meget sikker by for cyklister, men der sker ulykker.

Lad være med at leje en vogn – bare tag cyklen

Man kan transportere næsten alt på cykel. Kæledyr, børn, madvarer – selv møbler. Og hvis du har en ladcykel, kan du transportere endnu flere ting! Nogle københavnere flytter endda fra den ene lejlighed til den anden alene ved hjælp af en ladcykel.

Bare spørg, hvis du er i tvivl

Der er mange flere aspekter ved Københavns cykelkultur, og der er mange flere trafikregler, end vi lige kan gennemgå her. Er du i tvivl, er det godt at spørge. Visit Copenhagen har også lavet en guide, som du kan finde her (kun på engelsk).