Menu

Sankthansaften: En aften med magi, traditioner og et meget stort bål!

30. maj 2024

Lige midt på sommeren, når dagene bliver længst, samles danskerne for at fejre sankthansaften. Hvis du ikke er opvokset i Danmark, kan det være, at du har undret dig lidt over, hvordan det foregår. Lad os dykke ned i, hvad sankthansaften handler om, og hvorfor det er en oplevelse, du ikke må gå glip af, hvis du er i Danmark den 23. juni.

Historien bag sankthansaften

Sankthansaften har rødder i en blanding af kristne og førkristne traditioner. I gamle dage troede man, at naturens kræfter var meget stærke ved midsommer. Derfor samledes folk for at beskytte sig mod onde ånder og hekseri. Da kristendommen spredte sig i Nordeuropa, skete det delvist ved at inkludere tidligere skikke. Midsommerfesterne blev i ret høj grad accepteret af den kristne kirke, men man opfandt en ny officiel anledning: Fejringen af Johannes Døberen (også kendt som Sankt Hans – deraf "sankthansaften").

Hvorfor har bålet en heksedukke på toppen?

Det mest ikoniske ved sankthansaften er det store bål. Overalt i Danmark, ved kyster, i parker eller i private haver, samles folk for at tænde bål. På toppen af bålet har mange sat en hjemmelavet dukke af en slags, som skal forestille en heks. Den er typisk lavet af halm og brugt tøj og er lige klar til at blive brændt, når bålet tændes. Man brænder heksen sankthansaften som et symbol på, at man siger farvel til det onde og byder velkommen til en lysere fremtid. Men heksedukken er en ret ny tradition. Den første forekomst, vi kender til, var omkring 1900.

Der er derfor ingen direkte historisk forbindelse mellem sankthansaftens afbrænding af en heksedukke og de barbariske hekseafbrændinger i 1500- og 1600-tallet, hvor mange blev dømt for hekseri og henrettet ved bålafbrænding. Alligevel opleves denne sankthanstradition langt fra som underholdende og sjov af alle. Nogle synes bare, at den minder os om, at vi har en fjern fortid, der meget vel kan opfattes som kvindehadsk. Og af denne grund fravælger nogle danskere heksedukken på bålet.

Sangen om midsommeren

Så er det godt, vi har andre traditioner også. Ingen sankthansaften er nemlig komplet uden at synge "Midsommervisen". Sangen er skrevet af den danske digter Holger Drachmann og er en hyldest til sommeren og fællesskabet. Mens bålet brænder, samles folk omkring det og synger sammen. Det er en rørende tradition, især fordi den samler generationerne.

Fællesskab og hygge

Sankthansaften handler ikke kun om traditioner, men også om at tilbringe tid med familie og venner. Det er en aften fyldt med "hygge" - et dansk ord, du sikkert har hørt om. (Men hvis ikke, så kan du læse vores blogindlæg om dansk hygge her.) Folk nyder ofte god mad og drikke eller måske endda grillmad i godt selskab under den åbne himmel. Mange steder arrangerer man også fællesspisning og aktiviteter for børn, hvilket gør det til en aften for alle.

En moderne twist

Selvom traditionerne stadig lever i bedste velgående, har sankthansaften også fået en moderne twist. Mange byer arrangerer større begivenheder med livemusik, taler og fyrværkeri. Det er den perfekte anledning til at opleve dansk kultur og mærke den særlige atmosfære, der er forbundet med denne sommeraften.

Oplev sankthansaften

Hvis du får chancen for at opleve sankthansaften i Danmark, så grib den! Det er en aften fyldt med magi, tradition og fællesskab. Uanset om du deltager i en stor offentlig begivenhed eller et mindre privat bål, kan sankthansaften give dig smukke minder om den danske sommer.

Læs mere om sankthans: