Menu

Mexico City: fra aztekernes hovedstad til i dag - det spanske sprogs dag

Dato
14.03.2025
Pris
kr. 150
Start 14.03.2025
Lektioner 3
Arrangement nr. 3370-25
 
Sted Borgergade 14, 1. Sal
Pris kr. 150

Engang hed det Tenochtitlán - nu hedder det Mexico City
Der, hvor Mexico City i dag ligger, lå aztekernes hovedstad engang. Byen hed Tenochtitlán, og den blev grundlagt den 13. marts 1325.

700 år senere, og efter utallige konflikter mellem områdets oprindelige folk, en spansk erobring, en uafhængighedskrig, en borgerkrig mellem konservative og liberale, en bonderevolution og en religiøs krig, står Mexico City i dag som en storby fyldt med historie, kultur, modernitet og meget mere.

Kom med til foredrag i anledning af byens 700-års jubilæum, hvor du hører meget mere om dens udvikling til den imponerende og tætbefolkede by, verden kender i dag. Du hører bl.a., hvordan Mexico City har udviklet sig gennem forskellige epoker og interne konflikter helt tilbage fra dens grundlæggelse som Tenochtitlán.

Teresa Alcacio, der selv kommer fra Mexico, holder foredrag om emnet. Bagefter får du mulighed for at stille spørgsmål om byens historie og dens aktuelle situation inden for forskellige områder - politisk, socialt, økonomisk, kulturelt og meget mere.

Alle - i og uden for Studieskolen - er velkomne.
Teresa Alcacio holder foredraget på letforståeligt spansk.

Det foregår:
fredag den 14. marts 16.00-18.30
Borgergade 12, lokale 127


Vi serverer et glas agua de horchata, en typisk mexicansk, alkoholfri drik lavet med ris og kondenseret mælk, og den velkendte guacamole med totopos (tortillachips), som er inkluderet i prisen.

Teresa Alcacio

Leder af spanskafdelingen

Teresa fortæller:
"Jeg hedder Teresa Alcacio og er født i León, der ligger i hjertet af Mexico. Jeg har en kandidatgrad i europæisk litteraturvidenskab, kultur og sprogundervisning som fremmedsprog i både spansk og italiensk.
Jeg boede i Holland i 12 år, hvor jeg uddannede mig til lærer i spansk og italiensk som fremmedsprog. Der arbejdede jeg som spanskunderviser på Groningen Universitet og som italienskunderviser på det tilsvarende hollandske Folkeuniversitet.
I Danmark har jeg arbejdet som sprogunderviser på Københavns Universitet. Desuden har jeg arbejdet inden for det gymnasiale miljø, blandt andet på Gefion Gymnasium og Københavns Åbne Gymnasium, hvor jeg har stået for forskellige klasser, hjulpet eleverne med at forbedre deres mundtlige færdigheder og med at forberede deres afsluttende spansk eksamen.
Jeg er også eksaminator og sprogcoach og har afholdt masterclasses på Zahles Gymnasium i København for elever samt kurser for gymnasielærere forskellige steder i Danmark. Formålet med disse kurser har været at hjælpe lærerne med at anvende mere spansk i deres undervisning.
Jeg har altid ønsket at bidrage til at sprede viden om den spansktalende verden, kulturen og sproget, derfor besluttede jeg mig for at blive spansklærer. Jeg mener også, at man kan lære meget om kultur gennem sproget, og derfor bruger jeg så meget spansk som muligt i min undervisning. Jeg har besøgt mange byer i Spanien, bl.a. Madrid, Toledo, Barcelona, Valencia, Malaga og mange flere, og jeg kender forskellige aspekter af den spanske kultur. Jeg kender også forskellige aspekter af livet og kulturen i forskellige latinamerikanske lande som Mexico, selvfølgelig, Costa Rica, Nicaragua, Colombia, Peru, Chile, Cuba, Ecuador, Argentina og mange flere."

Teresa anbefaler:
Litteratur:
“Doce cuentos peregrinos” (“Tolv vandrehistorier”) af Gabriel García Márquez. Denne bog hjælper med at lære at kende og at starte at læse skønlitteratur på spansk på en meget tilgængelig måde. Det er et værk skrevet af en af de spansktalende Nobelprisvindere, den colombianske Gabriel García Márquez, der i disse korte historier blander og viser de forskellige og rige spansktalende kulturer.

Gastronomi:
I København kan du besøge restauranten “La Neta”, som er mexicansk slang for “sandheden” eller “den ægte”, eller “Pastor”, som er navnet på en af de mest berømte tacos i Mexico. Der kan du nyde ægte tacos, som man plejer at spise i Mexico.

Film, dokumentarer, TV-serier:
Tjek RTVE, som er den spanske pendant til DR. Der er tusindvis af forskellige programmer, som er gratis tilgængelige, og man kan se dem med spanske undertekster. Der er også mulighed for at justere afspilningshastigheden, hvilket vil hjælpe med at forbedre lytteforståelse.
Vis mereVis mindre

Mexico City: fra aztekernes hovedstad til i dag - det spanske sprogs dag

Tilmeld