Menu

Stream dig til mere dansk – de mest populære danske tv-serier

19. juni 2024

Vil du gerne vide, hvad danskerne tænder for inde i stuerne? Hvilke tv-serier vi er særligt glade for, dem vi ser igen og igen? Med denne guide får du et lille smugkig ind i de danske hjem.

I Danmark elsker vi at hygge. En måde, mange hygger på, er omkring fjernsynet med nogle gode tv-serier. Mange af serierne er både underholdende og spændende, men kan også lære dig en del om dansk kultur, samfund og sprog. Så her er 6 forslag til din næste tv-aften. Du kan slå danske undertekster til på de fleste af serierne, hvis du har brug for det.

Den store bagedyst

“Den store bagedyst” var Danmarks mest sete tv-program i 2023. Her dyster omkring ti amatørbagere i en række udfordringer om at imponere dommerne med deres bageevner og til sidst blive Danmarks bedste amatørbager. Du kender måske lignende programmer fra andre lande.

Storbritannien var det første land, der introducerede konceptet, her hedder programmet “The Great British Bake Off”. Siden har over 40 lande fået deres egen udgave af det. Men Danmark er faktisk det land, hvor flest følger med i programmet. I hvert afsnit skal deltagerne igennem tre udfordringer. Hver udfordring sættes i gang med ordene “Klar, parat, bag”. Hvis du siger de tre ord, vil næsten alle danskere vide, hvilken serie du taler om.

Hvis du selv vil se, hvad det er, der kan samle så mange danskere, kan du finde “Den store bagedyst” gratis på dr.dk.

Kender du typen?

Vil du gerne vide, hvordan danske hjem og dansk indretning kan se ud? Hvilke madvaner og hobbies nogle har? Og vil du gerne kende lidt til danske kendisser? Så er det populære tv-program “Kender du typen?” måske lige noget for dig.

Her dyster to livsstilseksperter om at gætte, hvilken kendt danskers hjem de besøger. De tages på rundvisning i hjemmet og får tre små point-quizzer om kendissens vaner. Til sidst skal de ud fra de tre valgmuligheder gætte, hvem boligen tilhører. Igennem årene har programmet været på besøg hos alt fra store danske forfattere til musikere og politikere.

Så hvis du sammen med livstilseksperterne vil gå på opdagelse i danskernes hjem og selv gætte med, kan du finde “Kender du typen?” gratis på dr.dk.

X Factor

Du kender måske X Factor fra USA, Storbritannien eller et helt tredje land. Programmet er en talentkonkurrence, hvor man leder efter et sangtalent med noget ekstra særligt, nogen med x-faktor.

I Danmark har vi også et program kaldet X Factor. Det danske X Factor er et af danskernes mest sete programmer. Hver fredag i januar til april sendes X Factor i bedste sendetid på TV2. Både unge, børnefamilier og ældre følger spændt med, når deltagere fra overalt i Danmark stiller op i håbet om at gå hele vejen til liveshows og finalen.

Hvis du skal kende én person fra det danske X Factor, er det Thomas Blachman. Han er nok den danske udgave af Simon Cowell. Thomas Blachman har været dommer næsten hvert eneste år siden programmets begyndelse i 2008. Danskerne kender ham bedst som den kritiske dommer med barske kommentarer til deltagerne.

Du kan finde X Factor på TV2 Play. Vær dog opmærksom på at det er en streamingtjeneste, der kræver betaling.

Badehotellet

“Badehotellet” har flere år i træk været en stor succes i Danmark. Mens mange danske serier udspiller sig i København, tager “Badehotellet” dig med til den anden ende af Danmark, nemlig den danske vestkyst i Nordjylland. Her foregår serien på et lille badehotel fra 1928 til lidt efter 2. verdenskrig. Badehotellet er godt besøgt af velhavende familier fra København, der tilbringer deres somre her.

Du følger de ansattes og gæsternes liv samt deres indbyrdes forhold. Badehotellet er dog ikke kun ferieidyl, det gemmer også på lige så meget drama og intriger. Samtidigt påvirkes badehotellets gæster også af verdenshistoriens store begivenheder, såsom krakket på Wall Street i 1929, Hitlers magtovertagelse i 1933 og den tyske besættelse af Danmark i 1940-1945.

Så hvis du gerne vil på badeferie langt fra København og samtidigt lære lidt om Danmarks historie, så “hop med på bølgen” og gør som mange andre danskere - se “Badehotellet”.

Du kan finde “Badehotellet” på TV2 Play. Du kan også se serien gratis på Videoteket i København, bare 5 minutter fra Borgergade. Her er et stort udvalg af både tv-serier, spillefilm og dokumentarer. Du kan højst se ét filmmateriale pr. dag ved Videotekets gennemsynsborde eller fladskærme. Der er også mulighed for at sidde op til 4 personer sammen, så tag dine venner med og lav jeres egen mini biograftur. Hvis du vil vide mere, kan du besøge Videotekets hjemmeside.

Borgen

“Borgen” er en dansk dramaserie fra 2010. Serien vandt ikke kun danskernes hjerter, den har også fået stor international succes. Måske kender du den allerede?

“Borgen” handler om det politiske magtspil i Danmark, og om de personlige omkostninger spillet kan få for dem på den politiske scene. I serien følger vi den kvindelige politiker Birgitte Nyborg, der mod alle odds bliver Danmarks statsminister. Jobbet kræver, at hun må finde en svær balance mellem sin moral, sit familieliv og sin politiske karriere.

Selvom serien er fiktion, giver “Borgen” dig chancen for at lære om dansk politik og hvilke typer af politiske partier, der findes i Danmark. Ligesom du får et lille indblik i politikernes, spindoktorernes og mediernes verden.

Du kan se Borgen på Netflix her.

Matador

Vi slutter af med en vaskeægte dansk klassiker, “Matador”. Serien blev første gang sendt i 1978 og er siden blevet Danmarks måske mest kendte tv-serie. I “Matador” følger vi den ambitiøse Mads Skjern, der i 1929 ankommer til den fiktive provinsby Korsbæk. Her grundlægger han en tøjforretning, der hurtigt udkonkurrer byens enerådende “Damernes Magasin”. Ligesom “Badehotellet” tager serien dig tilbage til Danmark i 1930’erne og 1940’erne med den økonomiske depression og 2. verdenskrig. Du kommer også helt tæt på byens familiers liv, der er fyldt med kærlighedsdrama og intriger.

På dansk betyder matador “en stor forretningsmand”. Men mange danskere kender også ordet, fordi det lægger navn til et traditionelt brætspil. Du kender måske også spillet? I mange andre lande kaldes det “Monopoly”. I brætspillet gælder det om at blive den rigeste spiller ved at købe flest grunde, huse og hoteller på spillepladen. Tv-serien “Matador” er på samme måde et spil om magt og penge, hvor hovedpersonen Mads Skjern er den succesfulde forretningsmand, der vender op og ned på forholdene i Korsbæk.

Du kan finde hele serien gratis på dr.dk.

Et tip: Hvis du, ligesom resten af Danmark, bliver helt vild med Matador, kan du besøge Korsbæk opbygget i forlystelsesparken Bakken. Her kan du føle dig som en indbygger i Korsbæk ved at spise gammeldags dansk mad og se bygninger og rekvisitter hentet fra serien.

Er du blevet nysgerrig på dansk fjernsyn?

Der er mange flere tv-serier, som hvert år bliver set af tusindvis af danskere. Du vil helt sikkert møde mange forskellige meninger om, hvilke serier der er danskernes favoritter. Men med disse seks forslag vil du være “godt klædt på” til at kunne deltage i samtaler med kollegaer, venner eller til den næste middag hos din kærestes familie.

Så find popcornene frem og hyg dig med nogle af danskernes yndlings tv-programmer. Rigtig god fornøjelse!

Gode steder at finde danske film og serier:

  • DRTV (gratis)
  • Filmstriben (gratis)
  • Videoteket (gratis)
  • Betalte streamingtjenester som TV2 Play, Netflix, Viaplay eller Blockbuster